Journalistik & böcker

Att lyfta fram de röster som sällan hörs har alltid varit en central del av vårt journalistiska berättande.  Det som en självförsörjande bonde långt från maktens korridorer har att säga om situationen i sitt land är ofta mer äkta, innehållsrikt och givande än något en president någonsin skulle yttra. Det är inte nödvändigtvis så att vi alltid behöver en annan bild än den som dominerar nyhetsflödet, men vi behöver nästan alltid fler bilder. Vår journalistik utgår från ambitionen att nyansera, bredda och fördjupa – en utgångspunkt som präglar såväl våra reportage som våra böcker.


Görrel och Andreas är medlemmar av FRILANSGRUPPEN TEXTVERK, med säte i Göteborg.


Aktuella böcker av Görrel och Andreas

Tavelhandlarens kaféresa av Görrel Espelund (text) och Andras Karlsson (foto), är en guide till några av Sveriges bästa och mest intressanta kaféupplevelser.

”Ni som känner oss undrar förstås vad i hela friden det här är. En svensk kaféguide ligger ju lite utanför våra vanliga domäner. Låt oss förklara. Vi har en god vän som ofta besökt oss på olika platser i Afrika, ibland själv ibland tillsammans med familjen. Han är bland annat en stor safariälskare. Han är dessutom något så romantiskt som handelsresande i konst. I 30 år har han kuskat runt på vägarna i Sverige och hans historier och erfarenhet är en ständig källa till glädje för oss under våra sommarmånader i hemlandet. Han är en oerhört kvalitetsmedveten konsument och han älskar att fika. Det svenska kafé, bageri eller konditori som han inte har besökt finns förmodligen inte.

Så i dessa tider när många kommer att välja semester på hemmaplan framför exotiska långresor. När det känns viktigt att stödja lokala näringsidkare. När en mysig stund med gott kaffe och nybakat fikabröd är en av dagens höjdpunkter. Då tycker vi att man ska besöka några av fikaexperten och tavelhandlaren Fredrik Larssons favoriter bland landets passionerade matkreatörer. Guideboken Tavelhandlarens kaféresa tar dig med till de allra bästa och berättar historien om legendariska fik och ambitiösa nykomlingar. Det är vårt bidrag till en glädjefylld semester i Sverige. Håll till godo!”

Boken kan beställas här eller köpas på alla andra ställen där böcker finns. Vi slår gärna ett slag för de lokala bokhandlarna. De behöver ditt stöd!


Det nya Sydafrika av Andreas Karlsson, är en rykande aktuell skildring av ett land som står inför ett avgörande vägval.

Regnbågsnationen har på drygt två decennier gått från att vara Nelson Mandelas hyllade demokratibygge och försoningsprojekt till att bli en nation i kris. Det är en utveckling som få kunde förutse.

Såren från apartheidtiden har fått sällskap av korruption och politisk vanskötsel. Medan orosmolnen hopar sig måste sydafrikanerna bestämma hur de vill att deras framtid ska se ut. Vilka är Sydafrikas utmaningar och vad beror de på? Och hur ska de övervinnas? I Det nya Sydafrika kartlägger Andreas Karlsson landets förutsättningar.

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

Vita afrikaner: Ett reportage om arv och identitet av Görrel Espelund, är en bok om några av de vita släkter som valde att stanna kvar i Afrika när Storbritanniens kolonier blev självständiga nationer.

Görrel Espelund tar läsaren på en resa som går genom Kenya, Zambia och Zimbabwe. Berättelsen kretsar kring de vita som bott i generationer på kontinenten och kallar Afrika sitt hem, men som sällan säger sig vara fullt integrerade i det ”nya” samhället. Några av dem ser tillbaka på det förflutna med nostalgi. Andra frågar sig vilket ansvar de har att gottgöra de tidiga bosättarnas förtryck.

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

FLER BÖCKER AV GÖRREL OCH ANDREAS