KALLELSEN
Görrel Espelund
(Eddy.se ab)
Nästan ingen känner till Märta Ömans historia. Den snart nittiofemåriga lärarinnan lever ett stillsamt liv mellan bostaden och äldreboendets lunchmatsal. En dag i veckan köper hon blommor på torget, men hon avslöjar inte för den kenyanske blomsterhandlaren att hon talar hans modersmål. Åren i Afrika pratar hon bara med Stig och Gunnel om – och de är döda.
En dag övertalas Märta att öppna dörren till det förflutna. Beslutet sänder henne på en omskakande resa genom minnen som länge varit undanstoppade.
Kallelsen är en historisk roman, inspirerad av verkliga händelser. Berättelsen kretsar kring Märta, en av de svenska missionärer som verkade i Afrika i brytningstiden mellan kolonialism och självständighet, och som stannade kvar då inbördeskrig slet sönder de unga nationerna. Trots utsattheten drivs Märta av kallelsen och övertygelsen om att hon är på rätt plats. Men priset hon får betala är högt.
Kallelsen är Görrel Espelunds första roman.
VATTEN
En historia om människor och civilisationer
Andreas Karlsson
(Historiska media)
Varifrån kommer egentligen vattnet? Varför är det så viktigt för oss? Hur mycket finns det, hur mycket behöver vi och hur tillgodoser vi världens behov?
Boken Vatten – en historia om människor och civilisationer beskriver människans komplicerade förhållande till den transparenta, smaklösa vätska som i miljoner år har dikterat villkoren för allt liv. Hela vår civilisations existens och utveckling har handlat om att kontrollera vatten, och för att klara det har människan varit tvungen att förstå vattnet. Historiens alla civilisationer har blomstrat eller gått under beroende på hur väl de har lyckats. Vår egen är inget undantag.
I Vatten berättar Andreas Karlsson den fascinerande historien om relationen mellan människa och vatten. Om den fina balansen mellan att vara beroende av vatten för vår överlevnad och utveckling och samtidigt ständigt behöva frukta dess oerhörda kraft.
TAVELHANDLARENS KAFÉRESA
Görrel Espelund (text)
Andreas Karlsson (foto)
(eddy.se ab)
Det började med ett vykortsstånd i Norrtälje. Nu firar Fredrik Larsson trettio år som konsthandlare. Lika länge har han kört landet runt. Han har sålt konst och han har fikat.
I början drack han sitt kaffe på olika bibliotek. Det var billigast. Efter tre decennier har Fredrik hunnit hitta en mängd favoritfik runtom i Sverige. Vart och ett med sin speciella prägel och sina specialiteter. Urvalet är subjektivt och omutbart, helt grundat på Fredriks känsla för kvalitet, stämning och en god historia. Följ med på Tavelhandlarens kaféresa – en tur till några av Sveriges godaste fik.
DET NYA SYDAFRIKA
En framtid i skuggan av apartheid
Andreas Karlsson
(Historiska Media)
Det nya Sydafrika av Andreas Karlsson, är en rykande aktuell skildring av ett land som står inför ett avgörande vägval.
Regnbågsnationen har på drygt två decennier gått från att vara Nelson Mandelas hyllade demokratibygge och försoningsprojekt till att bli en nation i kris. Det är en utveckling som få kunde förutse.
Såren från apartheidtiden har fått sällskap av korruption och politisk vanskötsel. Medan orosmolnen hopar sig måste sydafrikanerna bestämma hur de vill att deras framtid ska se ut. Vilka är Sydafrikas utmaningar och vad beror de på? Och hur ska de övervinnas? I Det nya Sydafrika kartlägger Andreas Karlsson landets förutsättningar.
VITA AFRIKANER
Ett reportage om arv och identitet
Görrel Espelund
(Eddy.se)
Vita afrikaner: ett reportage om arv och identitet, är en bok om några av de vita släkter som valde att stanna kvar i Afrika när Storbritanniens kolonier blev självständiga nationer. Görrel Espelund tar läsaren på en resa som går genom Kenya, Zambia och Zimbabwe.
Berättelsen kretsar kring de vita som bott i generationer på kontinenten och kallar Afrika sitt hem, men som sällan säger sig vara fullt integrerade i det ”nya” samhället. Några av dem ser tillbaka på det förflutna med nostalgi. Andra frågar sig vilket ansvar de har att gottgöra de tidiga bosättarnas förtryck.
SYDAFRIKAS HISTORIA
Andreas Karlsson
(Historiska Media)
Få nationer är så tätt sammanflätade med sin historia som Sydafrika. Varje fråga om landet och dess invånare har sitt svar i historien. Varför blev Sydafrika platsen för en av 1900-talets allra grymmaste förtryckarregimer? Varifrån kom styrkan att resa sig och gå vidare som ett enat och i allt väsentligt fredligt land?
Svaren återfinns i landets brokiga förflutna, i möten mellan kulturer och i enskilda personers vägval. Just därför är det här en fullständigt nödvändig bok för alla som vill försöka förstå sig på landet längst ner på den afrikanska kontinenten.
Andreas guidar genom en lång resa i historien. Från människans födelse, via de sydafrikanska folkens tidiga historia, européernas ankomst, striderna mellan boer, britter och zulu, de bägge världskrigen, apartheids uppkomst och fall. Hur ser det moderna Sydafrika ut idag och vilka utmaningar finns inför framtiden? Sydafrikas historia är det första moderna standardverket över landets historia på svenska.
MITT KAPSTADEN
Andreas Karlsson
(Karavan Förlag)
Uppskattar du världsmetropoler fyllda av rik historia, mängder av sevärdheter och restauranger i toppklass? Då är Sydafrikas Kapstaden ditt självklara resmål. Här, längst ner på den afrikanska kontinenten, kombineras afrikansk värme med internationell storstadskänsla och världens kanske allra vackraste läge, vid foten av Taffelberget, där Atlanten möter Indiska Oceanen. Mitt Kapstaden är en oemotståndlig och färgsprakande reseguide för dig som vill uppleva det bästa som staden har att erbjuda.
KÖP BOKEN
KAP TILL KAIRO
Anteckningar längs vägen
Görrel Espelund & Andreas Karlsson
(Juridisk reportagebyrå)
Två journalister, en bil och drygt två tusen mil genom Afrika – ett äventyr med utmaningen att nyansera bilden av kontinenten. Görrel Espelund och Andreas Karlsson kör under fem månader den legendariska sträckan från Kapstaden till Kairo. Efter att i nära två decennier ha rapporterat om konflikter, försoningsprocesser och presidentval i Afrika vill de ge sig ut på en resa bortom det internationella medieljuset. Den här gången ska vare sig tid, geografi eller politik få diktera villkoren.
8 KVINNOR SOM SKAPAT VÄRLDSRUBRIKER
Görrel Espelund
(sekwa)
Fler kvinnor intar toppositioner i världen och det manliga maktmonopolet håller på att brytas. Men vilken skillnad gör egentligen kvinnliga ledare? Görrel Espelund har intervjuat åtta kvinnor i världen för att söka svaret. Vi möter bland andra den före detta EU-kommissionären Margot Wallström, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, FN-chefen Helen Clark och Pia Sundhage, förbundskapten och OS-guldmedaljör.
ENTREPRENÖR UTAN GRÄNSER
Görrel Espelund
(Bookhouse Publishing)
TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR
Iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning
Görrel Espelund & Andreas Karlsson
(Juridisk Reportagebyrå)
Vad händer när ett lands ledare, dess militär och ordningsmakt bryter mot internationella lagar? Vad händer när en president åtalas för brott mot mänskligheten? Eller när en miljon människor slaktas i ett planerat folkmord? Om och om igen har världen sagt »aldrig mer ska vi tillåta krigsförbrytelser och folkmord«. Trots det fortsätter grova brott mot humanitär rätt att begås på många platser på jorden.Till mänsklighetens försvar – Iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning är en reportagebok som beskriver och diskuterar den internationella rättvisans mål och metoder. Den bygger på tio års resor och intervjuer i bland annat Rwanda, Sydafrika, Nederländerna, Sierra Leone och på Balkan.
Läsaren möter högt uppsatta ledare, jurister och experter som ger sin syn på hur grymheter i världen ska stävjas. Men också offren, de människor som drabbas av kränkningar och övergrepp. Vad säger de? Bryr de sig om de internationella domstolarna? Påverkas deras vardag av att generaler och presidenter döms för sina gärningar?
AMOLLE FRÅN NIGER
Görrel Espelund & Melker Dahlstrand
(LL-förlaget)
Amolle är 11 år och bor i landet Niger i Västafrika. Familjen vandrar omkring i Saharaöknen och sätter upp sitt tält där de hittar bete till sina djur. Varje dag vaktar Amolle och hans kusin Ismaghil familjens getter. Men han vill egentligen gå i skolan.
REALITY BITES
An African Decade
Görrel Espelund, Jesper Strudsholm & Eric Miller
(Double Storey)
This is a celebration of the African spirit, the triumph over adversity and the resilience of African peoples from 12 different countries. Realising that the horror stories they were filing with their media back home presented a one sided view of the continent, the authors decided to show another face of Africa.