Böcker av Görrel och Andreas


TAVELHANDLARENS KAFÉRESA
Görrel Espelund (text)
Andreas Karlsson (foto)
(eddy.se ab)

Det började med ett vykortsstånd i Norrtälje. Nu firar Fredrik Larsson trettio år som konsthandlare. Lika länge har han kört landet runt. Han har sålt konst och han har fikat.I början drack han sitt kaffe på olika bibliotek. Det var billigast. Efter tre decennier har Fredrik hunnit hitta en lång rad favoritfik i Sveriges städer och samhällen. Var och en med sin speciella prägel och sina specialiteter. Urvalet är subjektivt och omutbart, helt grundat på Fredriks känsla för kvalitet, stämning och en god historia. Följ med på Tavelhandlarens kaféresa – en rundtripp till några av Sveriges godaste fik.

 

KÖP BOKEN

 


Det nya Sydafrika

DET NYA SYDAFRIKA
En framtid i skuggan av apartheid
Andreas Karlsson
(Historiska Media)

Det nya Sydafrika är en rykande aktuell skildring av ett land som står inför ett avgörande vägval.Regnbågsnationen har på drygt två decennier gått från att vara Nelson Mandelas hyllade demokratibygge och försoningsprojekt till att bli en nation i kris. Det är en utveckling som få kunde förutse.Såren från apartheidtiden har fått sällskap av korruption och politisk vanskötsel. Med ett år kvar till parlamentsvalet 2019 måste sydafrikanerna bestämma sig för hur de vill att deras framtid ska se ut. Vilka är Sydafrikas utmaningar och vad beror de på? Och hur ska de övervinnas? I Det nya Sydafrika kartlägger journalisten Andreas Karlsson landets förutsättningar.  

 

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


Vita Afrikaner

VITA AFRIKANER
Ett reportage om arv och identitet
Görrel Espelund
(Eddy.se)

Vita afrikaner: ett reportage om arv och identitet, är en bok om några av de vita släkter som valde att stanna kvar i Afrika när Storbritanniens kolonier blev självständiga nationer. Görrel Espelund tar läsaren på en resa som går genom Kenya, Zambia och Zimbabwe. Berättelsen kretsar kring de vita som bott i generationer på kontinenten och kallar Afrika sitt hem, men som sällan säger sig vara fullt integrerade i det ”nya” samhället. Några av dem ser tillbaka på det förflutna med nostalgi. Andra frågar sig vilket ansvar de har att gottgöra de tidiga bosättarnas förtryck.  

 

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


sahist_textverk

SYDAFRIKAS HISTORIA
Andreas Karlsson
(Historiska Media)

Få nationer är så tätt sammanflätade med sin historia som Sydafrika. Varje fråga om landet och dess invånare har sitt svar i historien. Varför blev Sydafrika platsen för en av 1900-talets allra grymmaste förtryckarregimer? Varifrån kom styrkan att resa sig och gå vidare som ett enat och i allt väsentligt fredligt land? Svaren återfinns i landets brokiga förflutna, i möten mellan kulturer och i enskilda personers vägval. Just därför är det här en fullständigt nödvändig bok för alla som vill försöka förstå sig på landet längst ner på den afrikanska kontinenten. Andreas Karlsson guidar genom en lång resa i historien. Från människans födelse, via de sydafrikanska folkens tidiga historia, européernas ankomst, striderna mellan boer, britter och zulu, de bägge världskrigen, apartheids uppkomst och fall. Hur ser det moderna Sydafrika ut idag och vilka utmaningar finns inför framtiden? Sydafrikas historia är det första moderna standardverket över landets historia på svenska.  

 

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


mitt-kapstaden-195x300

MITT KAPSTADEN
Andreas Karlsson
(Karavan Förlag)

Uppskattar du världsmetropoler fyllda av rik historia, mängder av sevärdheter och restauranger i toppklass? Då är Sydafrikas Kapstaden ditt självklara resmål. Här, längst ner på den afrikanska kontinenten, kombineras afrikansk värme med internationell storstadskänsla och världens kanske allra vackraste läge, vid foten av Taffelberget, där Atlanten möter Indiska Oceanen. Mitt Kapstaden är en oemotståndlig och färgsprakande reseguide för dig som vill uppleva det bästa som staden har att erbjuda.   

 


KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


kaptillkairo

KAP TILL KAIRO
Anteckningar längs vägen
Görrel Espelund & Andreas Karlsson
(Juridisk reportagebyrå)

Två journalister, en bil och drygt två tusen mil genom södra och östra Afrika – ett äventyr med utmaningen att nyansera bilden av kontinenten. Journalisterna Görrel Espelund och Andreas Karlsson körde under fem månader den legendariska sträckan från Kapstaden till Kairo. Efter att i nära två decennier ha rapporterat om konflikter, försoningsprocesser och presidentval i Afrika ville de ge sig ut på en resa bortom det internationella medieljuset. Den här gången skulle vare sig tid, geografi eller politik få diktera villkoren.  

 

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


8-kvinnor-som-skapat-varldsrubriker2

8 KVINNOR SOM SKAPAT VÄRLDSRUBRIKER
Görrel Espelund
(sekwa)

Fler kvinnor intar toppositioner i världen och det manliga maktmonopolet håller på att brytas. Men vilken skillnad gör egentligen kvinnliga ledare? Görrel Espelund har intervjuat åtta kvinnor i världen för att söka svaret. Vi möter bland andra den före detta EU-kommissionären Margot Wallström, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, FN-chefen Helen Clark och Pia Sundhage, förbundskapten och OS-guldmedaljör.  

 

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


entreprenor_utan_granser

ENTREPRENÖR UTAN GRÄNSER
Görrel Espelund
(Bookhouse Publishing)

 

 

LÄS MER
 

 


tmf

TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR
Iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning
Görrel Espelund & Andreas Karlsson
(Juridisk Reportagebyrå)

Vad händer när ett lands ledare, dess militär och ordningsmakt bryter mot internationella lagar? Vad händer när en president åtalas för brott mot mänskligheten? Eller när en miljon människor slaktas i ett planerat folkmord? Om och om igen har världen sagt »aldrig mer ska vi tillåta krigsförbrytelser och folkmord«. Trots det fortsätter grova brott mot humanitär rätt att begås på många platser på jorden.Till mänsklighetens försvar – Iakttagelser av krigsbrott, tribunaler och försoning är en reportagebok som beskriver och diskuterar den internationella rättvisans mål och metoder. Den bygger på tio års resor och intervjuer i bland annat Rwanda, Sydafrika, Nederländerna, Sierra Leone och på Balkan. 

Läsaren möter högt uppsatta ledare, jurister och experter som ger sin syn på hur grymheter i världen ska stävjas. Men också offren, de människor som drabbas av kränkningar och övergrepp. Vad säger de? Bryr de sig om de internationella domstolarna? Påverkas deras vardag av att generaler och presidenter döms för sina gärningar?

 

 

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)

 


amolle

AMOLLE FRÅN NIGER
Görrel Espelund & Melker Dahlstrand
(LL-förlaget)

Amolle är 11 år och bor i landet Niger i Västafrika. Familjen vandrar omkring i Saharaöknen och sätter upp sitt tält där de hittar bete till sina djur. Varje dag vaktar Amolle och hans kusin Ismaghil familjens getter. Men han vill egentligen gå i skolan.    

 

LÄS MER

 


realitybites

REALITY BITES
An African Decade
Görrel Espelund, Jesper Strudsholm & Eric Miller
(Double Storey)

This is a celebration of the African spirit, the triumph over adversity and the resilience of African peoples from 12 different countries. Realising that the horror stories they were filing with their media back home presented a one sided view of the continent, the authors decided to show another face of Africa.    

 

KÖP BOKEN