Journalistik & böcker

Att lyfta fram de röster som sällan hörs har alltid varit en central del av vårt journalistiska berättande.  Det som en självförsörjande bonde långt från maktens korridorer har att säga om situationen i sitt land är ofta mer äkta, innehållsrikt och givande än något en president någonsin skulle yttra. Det är inte nödvändigtvis så att vi alltid behöver en annan bild än den som dominerar nyhetsflödet, men vi behöver nästan alltid fler bilder. Vår journalistik utgår från ambitionen att nyansera, bredda och fördjupa – en utgångspunkt som präglar såväl våra reportage som våra böcker.


Görrel och Andreas är medlemmar av FRILANSGRUPPEN TEXTVERK, med säte i Göteborg.


Aktuell bok: Det nya Sydafrika av Andreas Karlsson, är en rykande aktuell skildring av ett land som står inför ett avgörande vägval.

Regnbågsnationen har på drygt två decennier gått från att vara Nelson Mandelas hyllade demokratibygge och försoningsprojekt till att bli en nation i kris. Det är en utveckling som få kunde förutse.

Såren från apartheidtiden har fått sällskap av korruption och politisk vanskötsel. Med knappt ett år kvar till parlamentsvalet 2019 måste sydafrikanerna bestämma sig för hur de vill att deras framtid ska se ut. Vilka är Sydafrikas utmaningar och vad beror de på? Och hur ska de övervinnas? I Det nya Sydafrika kartlägger Andreas Karlsson landets förutsättningar. (Boken utkommer i september 2018).

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)
 


Aktuell bok: Vita afrikaner: Ett reportage om arv och identitet av Görrel Espelund, är en bok om några av de vita släkter som valde att stanna kvar i Afrika när Storbritanniens kolonier blev självständiga nationer.

Görrel Espelund tar läsaren på en resa som går genom Kenya, Zambia och Zimbabwe. Berättelsen kretsar kring de vita som bott i generationer på kontinenten och kallar Afrika sitt hem, men som sällan säger sig vara fullt integrerade i det ”nya” samhället. Några av dem ser tillbaka på det förflutna med nostalgi. Andra frågar sig vilket ansvar de har att gottgöra de tidiga bosättarnas förtryck.

KÖP BOKEN
(Vi rekommenderar Adlibris)
 


FLER BÖCKER AV GÖRREL OCH ANDREAS